ارتش جمهوری اسلامی ایران

نظامی

بیوگرافی ارتش جمهوری اسلامی ایران

ارتش جمهوری اسلامی ایران (به‌اختصار: آجا)پیکرهٔ اصلی نیروهای مسلح ایران را تشکیل می‌دهد.وظیفهٔ اصلی ارتش «حفاظت از استقلال و تمامیت ارضی کشور» است.امروزه ارتش ایران از ۴ نیروی زمینی، پدافند هوایی، نیروی دریایی، نیروی هوایی وقرارگاه پدافند هوایی خاتم الانبیا آجا تشکیل می‌شود، که به‌همراه سازمان شبه نظامی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و نیروی انتظامی، مجموعهٔ نیروهای مسلح ایران را شکل می‌دهند. فرماندهی کل ارتش را سید عبدالرحیم موسوی برعهده دارد.

پیشینه شکل‌گیری ارتش در ایران، به سال ۱۲۹۹ و تأسیس ارتش شاهنشاهی ایران توسط رضاشاه پهلوی بازمی‌گردد. این سازمان در پی وقوع انقلاب سال ۱۳۵۷، ابتدا به ارتش ملی ایران، سپس به ارتش جمهوری اسلامی ایران، تغییر نام داد.

استراتژی نظامی
دکترین نظامی نیروهای مسلح ایران بر پایه مادهٔ ششم قانون ارتش جمهوری اسلامی ایران، بر ۷ اصل اسلامی‌بودن، ولایی‌بودن، مردمی‌بودن، خودکفایی، انضباط، اقتدار و سادگی؛ استوار می‌باشد.

اسلامی بودن: در تشکیل و تجهیز نیروهای مسلح، اساس و ضابطه، مکتب اسلام است، به نحوی که بر همه شئون و ابعاد آن، ضوابط و مقررات شرع، حاکمیت داشته باشد.
ولایی بودن: نیروهای مسلح، تحت فرمانِ فرماندهی کل بوده و اصل وحدت فرماندهی، در تمامی رده‌های آن حاکم می‌باشد. دستور فرمانده در صورتی که مغایر با دستورهای مسلم شرع، فرمان‌های فرماندهی کل و حاکمیت نظام و قوانین جمهوری اسلامی ایران نباشد، لازم‌الاجرا است.
مردمی بودن: نیروهای مسلح همواره در کنار مردم و در جهت مصالح و آرمان‌های امت اسلامی، انجام وظیفه می‌نمایند و در زمان صلح نیز به درخواست دولت، افراد و تجهیزات فنی خود را، در حدی که به آمادگی رزمی آن‌ها آسیبی وارد نشود، در جهتِ خدمت به مردم، به کار می‌گیرند.
خودکفایی: نیروهای مسلح با بهره‌گیری از تمامی توان خود در جهت رسیدن به خودکفایی تلاش می‌نمایند.
انضباط: نیروهای مسلح باید با ایجاد انضباط معنوی برخاسته از اعتقاد و ایمان پرسنل، وضع مقررات منطقی و عادلانه و برقراری سیستم‌های تشویق و تنبیه، زمینه اجرای کامل دستورها و مقررات را فراهم سازند.
سادگی: در نیروهای مسلح در تمامی زمینه‌ها اعم از طرح‌ریزی‌های ستادی، اعمال مدیریت، بکارگیری سیستم‌ها و روش‌ها، گزینش تکنولوژی و صدور دستورالعمل‌ها، باید اصلِ سادگی رعایت شود. تشکیلات غیر ضروری و تشریفات بی‌مورد، حذف و روش‌های یکنواخت‌سازی، مورد توجه قرار گیرد.
اقتدار: نیروهای مسلح می‌بایست از چنان آمادگی، تحرک و اقتداری برخوردار باشند، که بتوانند با بهره‌گیری از تمامی امکانات جمهوری اسلامی، جرأت تعرض را از دشمنانِ آشکار و نهان، سلب نمایند.
دفاعی بودن: نیروهای مسلح با بهره‌گیری از تمامی توان خود دشمن را از تعرض بازداشته و در برابر هر گونه تجاوز دفاع نموده و متجاوز را تنبیه و سرکوب می‌نمایند و در عین اعتقاد به اصل عدم تعرض، ملل مسلمان یا مستضعف غیرمعارض با اسلام را برای دفاع از خود، یاری می‌کنند.

مأموریت و وظایف
مأموریت اصلی ارتش جمهوری اسلامی ایران، آمادگی و مقابله در برابر هرگونه تجاوز نظامی علیه استقلال و دفاع از منافع کشور و تمامیت ارضی نظام جمهوری اسلامی ایران است.بنابر مادهٔ هفتم قانون ارتش جمهوری اسلامی ایران، مصوب مهرماه ۱۳۶۶، مأموریت و وظایف ارتش به صورت زیر است:

آمادگی و مقابله در برابر هرگونه تجاوز نظامی علیه استقلال، تمامیت ارضی، نظام جمهوری اسلامی ایران و منافع کشور.
همکاری با نیروی انتظامی و سپاه پاسداران، در مقابله با اشرار، یاغیان، قاچاقچیان، تجزیه‌طلبان و جریانات براندازی، در مواقع ضروری و بنا به‌دستور.
آمادگی جهت همکاری با سپاه پاسداران در کمک به ملل مسلمان و مستضعفِ غیرمعارض با جهان اسلام، در دفاع از خود، در برابر تهدید و تجاوز نظامی، بنا به درخواست آنان و بنا به دستور.
در اختیار قرار دادن افرادی که در استخدام ارتش هستند و تجهیزات فنی آنها، بنا به درخواست دولت در اجرای اصل ۱۴۷ قانون اساسی و با رعایت کامل موازین عدل اسلامی، در حدی که بنا به تشخیص شورای عالی دفاع، به آمادگی رزمی ارتش آسیبی وارد نشود.
سازماندهی، آموزش، تجهیزات و گسترش نیروهای زمینی، هوایی و دریایی، متناسب با امکانات و تهدیدات، برای انجام مأموریت‌های محوله.
تلاش مداوم و مستمر در جهت حاکمیت کامل فرهنگ و ضوابط اسلامی در ارتش و وزارت دفاع و سازمان‌های وابسته به آنها.
آماده نمودن مردم برای دفاع مسلحانه از کشور و نظام جمهوری اسلامی، در چهارچوب قانون خدمت وظیفه عمومی.
کمک به سپاه پاسداران، در آموزش و سازماندهی، بنا به دستور.
اقدامات لازم در جهت نیل به خودکفایی در کلیه زمینه‌ها از قبیل؛ صنعتی، آموزشی، تدارکاتی، اطلاعاتی، روش‌ها و سازماندهی.
اقدامات لازم در زمینه کسب اطلاع از اوضاع، رویدادها و تحولات سیاسی، نظامی آشکار و نهان منطقه و جهان و ارزیابی مستمر تهدیدات و توان رزمی دشمنان بالفعل و بالقوه.
تلاش مداوم و مستمر در جهت حفظ و صیانت ارتش و وزارت دفاع و سازمان‌های وابسته به آن‌ها، در زمینه‌های امنیتی.
ایجاد تسهیلات لازم برای همکاری سپاه پاسداران با ارتش، در مواقع ضروری که شورای عالی دفاع تعیین می‌نماید.

بودجه
در سال‌های ۱۳۹۶ و ۱۳۹۷ تقریباً ۲۰ درصد از بودجهٔ نظامی ایران، سهم ارتش بوده‌است. در سال ۱۳۹۷ بودجهٔ سالیانه ارتش (ستاد مشترک ارتش) ۹ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان اعلام گردید.افزون بر این، در سال ۱۳۹۷ بودجه سازمان عقیدتی سیاسی ارتش؛ ۳۷ میلیارد تومان، دانشگاه‌های افسری ارتش (شامل: دانشگاه افسری نیروی زمینی، دانشگاه علوم دریایی، دانشگاه علوم و فنون هوایی و دانشگاه پدافند هوایی) بیش از ۳۱ میلیارد تومان، سازمان حفاظت اطلاعات ارتش؛ ۲۰ میلیارد تومان و دانشگاه علوم پزشکی ارتش؛ ۱۰ میلیارد تومان بود.

ساختار سازمانی
ساختار ارتش ایران از ۴ نیروی زمینی، هوایی، دریایی و پدافند هوایی، همچنین یک ستاد مشترک تشکیل می‌شود:

ستاد مشترک ارتش جمهوری اسلامی ایران: مرکز برنامه‌ریزی و هماهنگی بین هر چهار نیروی ارتش می‌باشد. این نیروها شامل نیروی زمینی، نیروی پدافند هوایی، نیروی دریایی و نیروی هوایی می‌باشد. لزوم هماهنگی و پشتیبانی هر چهار نیرو از یکدیگر در جنگ‌ها باعث به وجود آمدن ستاد مشترک شده‌است. محمدولی قرنی اولین رئیس ستاد مشترک ارتش پس از وقوع انقلاب ۱۳۵۷ بود. در اواخر سال ۱۳۸۶ ستاد مشترک ارتش جمهوری اسلامی ایران، به ستاد فرماندهی کل ارتش تغییر یافت و جایگاه ریاست ستاد مشترک ارتش به معاونت هماهنگ‌کنندهٔ ارتش و رئیس ستاد مشترک ارتش تبدیل گردید.
نیروی زمینی ارتش (نزاجا): بزرگترین نیرو در بین نیروهای مسلح ایران است و هم‌اکنون کیومرث حیدری فرماندهی آن را برعهده دارد.
نیروی دریایی ارتش (نداجا): مسئولیت حفاظت و صیانت از آب‌های سرزمینی ایران در شمال و جنوب را برعهده دارد و نیز حافظ منافع ایران در آب‌های آزاد بین‌المللی بشمار می‌آید. فرماندهی نیروی دریایی برعهده حسین خانزادی می‌باشد.
نیروی هوایی ارتش (نهاجا): مسئولیت حفاظت از مرزهای هوایی ایران و پشتیبانی از نیروهای رزمی را برعهده دارد و فرمانده آن نیز برعهده عزیز نصیرزاده می‌باشد.
نیروی پدافند هوایی ارتش (پداجا): از خردادماه ۱۳۹۸ با تفکیک پدافند هوایی ارتش از قرارگاه پدافند هوایی خاتم‌الانبیا، به نیروی پدافند هوایی ارتقاء یافت و به عنوان نیروی چهارم ارتش به فعالیت ادامه داد. بدنه اصلی این نیرو از نیروی هوایی ارتش شکل گرفته و هم‌اکنون مسئولیت ایجاد امنیت در آسمان و حفاظت از مرزهای هوایی کشور را با مشارکت نیروی هوایی ارتش، برعهده دارد. فرماندهی نیروی پدافند هوایی نیز برعهده علیرضا صباحی‌فرد می‌باشد.

فرماندهان
فهرست زیر، فرماندهان ارتش جمهوری اسلامی ایران را شامل می‌شود، که از ۱۳۵۷ تحت عنوان رئیس ستاد مشترک ارتش و از ۱۳۸۶ تاکنون فرمانده کل ارتش نامیده می‌شود. در این فهرست، درجه‌های فرماندهان در هنگام انتصاب، قید شده‌است.

سرلشکر محمدولی قرنی (۱۳۵۸–۱۳۵۷)
سرلشکر ناصر فربد (۱۳۵۸)
سرلشکر محمدحسین شاکر (۱۳۵۸)
سرلشکر محمدهادی شادمهر (۱۳۵۹–۱۳۵۸)
سرتیپ ولی‌الله فلاحی (۱۳۶۰–۱۳۵۹)
سرلشکر قاسمعلی ظهیرنژاد (۱۳۶۳–۱۳۶۰)
سرتیپ دوم اسماعیل سهرابی (۱۳۶۷–۱۳۶۳)
سرلشکر علی شهبازی (۱۳۷۹–۱۳۶۷)
سرلشکر محمد سلیمی (۱۳۸۴–۱۳۷۹)
سرلشکر عطاءالله صالحی (۱۳۹۶–۱۳۸۴)
سرلشکر سید عبدالرحیم موسوی (تاکنون–۱۳۹۶)

مصاحبه پرویز فتاح
سید پرویز فتاح در مصاحبه تلویزیونی مدعی شد ارتش منطقه‌ای خوبی در کوهک را تصرف کرده است که متعلق به بنیاد مستضعفان است. ادمین صفحه متعلق به ارتش این گونه به صحبت های پرویز فتاح واکنش نشان داد.

در خصوص مصاحبه اخیر آقای فتاح و افاضات ایشون در خصوص زمین های ارتش در کوهک لازمه یک روشنگری کنم

قبل از انقلاب شاه این زمین رو از طریق بنیاد پهلوی به نیروی دریایی اون موقع اون مناطق کوهک لم یزرع و بیابون بوده و محل خطرناکی هم بوده مثل خاک سفید

ولی فرماندهان وقت ارتش نمیرن سند بگیرن میگن لازم نیست دستور شاه پشتشه بعدش هم زمین شده واسه ارتش مملکت(اصولا اکثر زمین های ارتش قبل انقلاب وضعیت سندیشون اینجوری بوده بخاطر همینم هست هر چند وقت یکبار یک عده فکر می کنند گنج پیدا کردن و با سند سازی مدعی زمین‌های ارتش میشن)

با همه این تفاسیر یکی دو سال قبل انقلاب نیروی دریایی شروع می کنه به احداث ساختمان جدید ستاد خودش در کوهک دو بلند مرتبه ۲۰طبقه در همین زمین که شاه داده بود ارتش میسازه که یکهو وسط کار انقلاب میشه و پروژه نیمه کاره رها میشه یکی دو سال هم از انقلاب نگذشته بود که جنگ شروع میشه و ارتش تا ده سال بعد انقلاب درگیر مرزهای بوده تا زمین های خودش، خلاصه میان کار رو ادامه بدن می بینند بنیاد مستضعفان رفته واسه همین زمین که حالا ارزش پیدا کرده بوده سند زده و میگه واس ماس

از اون موقع تا حالا نیروی دریایی میگه بابا شاه این زمین رو داده به نیروی دریایی و این زمین داخل پایگاه کوهک هست، بنیاد مستضعفان هم که بعد انقلاب هر زمین که بود به اسم مستضعفین سند گرفته میگه من سند دارم شما سند ندارید

در حال حاضر هم وضعیت این طوری هست که ساختمان‌های بلندمرتبه کوهک، آب و برق و گاز و … برای نیروی دریایی هست اما اگر اعتبار سند بنیاد مستضعفان رو بپذیریم، بنیاد رو باید صاحب زمین بدونیم

رهبری هم در این خصوص نگفتن زمین واسه بنیاد هست به ستادکل دستور دادند برید عرصه و اعیان را مشخص کنید حکم ندادند نیروی دریایی تخلیه کنه و بنیاد بیاد هتل بسازه

ارتش هم ملک کسی رو صاحب نشده، نشون به این نشون که ۲ ساختمان بلند مرتبه ۲۰طبقه در همین زمین ارتش ساخته و الان هم هست، اگر زمین برای ارتش نبود چطور قبل انقلاب داشت می ساخت؟ حالا بنیاد میگه زمین برای ماست، عیبی نداره اون هزینه ساخت و ساز ارتش و پولی که از بیت المال صرف این دو ساختمان بلند مرتبه شده رو که چند برابر پول زمین هست رو بده، زمین رو بگیره

حرف آخر اینکه قانونمند ترین رکن کشور ارتش هست این شعار نیست همه مردم ایران این مسئله رو می دونند اگر آقای فتاح نمی تونه شکایت کنه بخاطر این هست که از نظر قانونی مشکل داره وگرنه هیچ نهادی تو این مملکت بالاتر از قانون نیست از هر جایی هم میشه شکایت کرد حالا یک نفر برای خودنمایی می خواد بازی رسانه ای در بیاره و کل حاکمیت رو زیر سوال ببره داستان چیز دیگه هست

فعالیت از بهمن ۱۳۵۷ تا کنون (جمهوری اسلامی)
کشور ایران ایران
وفاداری ایران ایران
شاخه نزاجا
نهاجا
پداجا
نداجا
نپاجا
اندازه ۱۲۰۰۰۰۰ نفر
جزئی از نیروهای مسلح ایران
مرکز فرماندهی تهران، ایران
نام مستعار آجا
شعار ایمان، انضباط، آموزش، نگهداری و تعمیر، خلاقیت و نو آوری، حفاظت (رسمی)
ارتش فدای ملت (غیررسمی)

سالگردها ۲۹ فروردین
نبردها مناقشه جزایر سه‌گانه ایرانی در خلیج‌فارس
جنگ ایران و عراق
جنگ داخلی کردستان عراق
جنگ داخلی سوریه
شورش کردها در ایران سال ۱۳۵۷
نبرد هرات
کشمکش بلوچستان
درگیری ایران و پژاک
جنگ داخلی عراق
جنگ با داعش
نبرد با دزدان دریایی
وبگاه aja.ir
فرماندهان
فرمانده کل سرلشکر سید عبدالرحیم موسوی
جانشین فرمانده کل سرتیپ محمدحسین دادرس
رئیس ستاد دریادار حبیب‌الله سیاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *